tiistai 20. joulukuuta 2011

Reuma Excelissä

Koska olen insinööri ja minulla on reilusti ylimääräistä aikaa, yritän saada myös reumani numeeriseen muotoon. Käytännössä tämä tarkoittaa isohkoa Excel-taulukkoa, jota täytän päivittäin. Olen yrittänyt kerätä seurattaviksi asioiksi sellaisia muuttujia, joiden oletan vaikuttavan omaan oloon. Tällä hetkellä seuraan kipua, säätä, kuukautiskiertoa, yöunta, liikunnan määrää ja käytettyjä lääkkeitä. Toki tässä kipupäiväkirjassa on myös kohta avoimille vastauksille, mihin voi avata tuntemuksiaan.

Kipua arvoin monessa sairaalassakin käytössä olevalla asteikolla 0-10. Tässä skaalassa 0 tarkoittaa täyttä kivuttomuutta ja 10 pahinta mahdollista kuviteltavissa olevaa kipua. Täysin objektiivinen tämä menetelmä ei ole, mutta antaa vähän viitteitä siitä, miten kipeä on ja ainakin kertoo kivun muutoksen suunnan. Lisäksi pitkäaikaisen keskiarvon perusteella voi tarkastella esimerkiksi lääkkeiden tehoa.

Säästä kirjaan ylös päivän lämpötilan ja sanallisen arvion. Jossain kohti yritin kirjata ylös myös tuulen voimakkuutta, mutta se osoittautui turhan hankalaksi. Lämpötilasta osaa heittää arvion ihan viiden asteen tarkkuudella melko helposti, vaikkei lämpömittaria katsoisikaan, mutta tuulennopeutta en osaa samalla tavalla arvioida.

Yöunesta kirjaan ylös vain unen pituuden. Unen laatuun olisi syytä puuttua jollain tapaa, mutta en ole löytänyt itselleni sopivaa tapaa merkitä. Myös pirteyttä heräämisen jälkeen voisi arvioida. Yöunen pituuden ja kipujen riippuvuus on ollut taulukoinnin yllättävin tulos. Aikaisemmin ajattelin, että reuman aktivoituessa yöuni lyhenee, mutta totuus paljastui täysin päinvastaiseksi. Reuman ollessa aktiivisimmillaan nukun myös eniten, tosin unen laatuun tilasto ei ota kantaa.

Liikunnan määrää seuraan pelkästään liikuntaminuutteina. eli tämäkään ei huomioi esimerkiksi liikunnan rasittavuutta. Olen kuitenkin todennut, että myös liikunta korreloi jossain määrin kipujen kanssa. On toki selvää, että kipeimmässä vaiheessa liikunta jää väkisinkin vähemmälle. Myös liikunnan vähentyminen jostain muusta syystä selvästi aktivoi tautia.

Taulukon datasta olen sitten piirrellyt erilaisia kuvaajia, joissa lähinnä vertaan muiden muuttujien vaikutusta kipuun. Käytännössä käytän piirtämisessä yleensä viikon liukuvaa keskiarvoa, koska se vähentää selkeästi satunnaisuudesta aiheutuvaa vaihtelua, mutta reagoi melko herkästi isoihin muutoksiin. Kivusta lasken lisäksi pidemmänkin aikavälin keskiarvoja, jotta näen, mihin suuntaan kipu on menossa. En tiedä, onko näistä taulukkoleikeistä mitään todellista hyötyä, mutta Excelin käyttämisharjoitusta siitä ainakin on saanut.

1 kommentti:

  1. hei :) eksyin blogiisi, kun on oma tilanne reuman kanssa ollut jo jonkin aikaa niin paha, että aloin etsiskellä onko muita ja muilla samoja tuntemuksia. :) tätä taulukko hommaa voisin itsekin kokeilla

    VastaaPoista