Jouduin tänään hankalan paikan eteen. Jouduin täyttämään esitietolomakkeen, jossa kysyttiin painoa. Vaikea paikka ei sinällään ollut niiden painolukemien kirjoittaminen - vaa'an näyttämän kanssa olen kyllä sinut. Ongelma oli, että minkä luvun minä siihen kohtaa kirjoitan. Jos laitan siihen tämän viikon virallisen punnituksen tuloksen, se ei vastaa todellisuutta siinä tutkimustilanteessa, koska punnitus on tehty aamulla ennen aamupalaa ja tutkimus on illalla ruokailuiden jälkeen. Olisin voinut laittaa siihen myös tämän päivän punnituksen tuloksen, joka on nestevaihteluiden takia suurempi kuin maanantain tulos, mutta edellinen ongelma edelleen on olemassa.
Kaveri ehdotti keskiarvon laskemista. Jäin vaan miettimään, että mistä tuloksista sen keskiarvon lasken. Kokovuoden tulos antaa taatusti aivan liian suuren tuloksen, eli tarkasteluvälin pitäisi olla huomattavasti lyhyempi. Mikä on sitten sopiva tarkasteluväli? Viikko on liian lyhyt ja arviointi tarkkuudeltaan yksittäisen arvon luokkaa. Kuukausi taas puolestaan taas vääristää todellista painoa ylöspäin.
Se yleisesti ihmisten käyttämä tapa, jossa paino pyöristetään lähimpään viiteen kiloon, lienee se järkevin vaihtoehto. Kuitenkin painoni pyöristyisi alaspäin ja minusta tuntuu itseni huijaamiselta, jos kirjoitan todellista painoani pienemmän lukeman johonkin viralliseen lomakkeeseen. Yleisesti tiedettyähän on, että etenkin naiset ilmoittavat painonsa mieluummin alakanttiin.
Lisäksi pitää tietenkin huomioida punnituksen virhelähteet. Ihmisten punnitsemiseen tarkoitettu vaaka harvoin on mittaustarkkuudeltaan kiloa tarkempi, vaikka nykyiset digitaalivaa'at antavatkin yhden lukeman. Lisäksi vaa'an kalibrointi on syytä kyseenalaistaa. Mitä minun vaakani näyttää suhteessa johonkin toiseen vaakaan ja onko se toinen vaaka yhtään sen oikeammassa? Miten paljon tulokseen vaikuttaa esimerkiksi mittausympäristö ja alusta? Entä se, miten punnittava seisoo vaa'alla?
Olisikohan elämä paljonkin helpompaa, jos ei olisi (melkein) insinööri?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti