perjantai 10. kesäkuuta 2011

Hellepäivän viettoa

Edellisestä helteisestä juoksulenkistä oppineena en tänään edes yrittänyt käydä hölkkäämässä, kun mittari näytti aamukahdeksan aikaan jo yli 20 astetta. Totesin, ettei päivän treeni - yhteensä 18 minuuttia hölkkää - ole liian pitkä, ettei sitä jaksaisi juosta kuntosalilla. "Omalla" salillani ei ole muita lämmittelyvempeleitä kuin hyppynaru, mutta se sali on muutenkin hyvin niukkavarusteinen, joten ajattelin, että uimahallin kuntosalin vakiovarusteisiin kuuluu juoksumatto. Vielä nautin ajatuksesta, että salin jälkeen pääsee mukavasti maauimalan ulkoaltaaseen vilvoittelemaan ja ehkä muutaman vedon uimaankin.

Jälleen kerran loistava suunnitelma, mutta... Yhdeksän aikaan uimahallin ovea kolkutellessani totesin, että en ole sisälukutaitoinen (tarkistin aukioloajat nettisivuilta) ja uimahalli aukeaa vasta jokusen tunnin kuluttua. Eipä siinä muuta kuin suunnitelman muutos ja kohti kylän toista uimahallia. Tämän hallin kuntosalista minulla ei ollut mitään muuta havaintoa, kuin että sali on ja olen joskus 20 vuotta sitten uimakoulun kanssa käynyt pyörähtämässä. Hiukan lipunmyyjätäti hihitteli, kun pyysin kulkuohjeita salille.

Kun menin salille, ensimmäiseksi totesin, että laitteet ovat uudet ja hienot, mutta eipä näy missään nurkassa juoksumattoa, verryttelyvaihtoehtoina oli soutulaite ja pari kuntopyörää. Hetken kiroilin asiaa mielessäni ja totesin, etten minä voi juoksumatoksikaan muuttua ja tein alkuverryttelyn polkupyörällä. Kuitenkin päätin tehdä raskaamman treenin kuin olisin ehkä muuten verryttelyksi tehnyt - poljin tuon 18 minuuttia suurin piirtein juoksusykkeillä. Tai sanotaanko niillä sykkeillä, joilla olen todennut jaksavani pitkiäkin matkoja. Yleensä sykkeet ovat etenkin lyhyillä lenkeillä vähän korkeammalla. Kyllä oli kroppa lämmin sen pyöräilyn jälkeen.

Sitten treenasin selän ja rintakehän lihaksia. Tein poikkeuksellisesti myös pitkät selkälihakset ja vatsat tässä yhteydessä, koska salilla oli siihen mahdollisuus. Omalla salilla selkälihasvempeleen pehmusteet ovat olleet korjattavina jo jokusen tovin, enkä ole irtopehmikkeillä viitsinyt lähteä räpeltämään. Olen siis kylmästi jättänyt pitkät selkälihakset tyystin tekemättä. Nyt siis piti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja rääkätä selkäkin oikein kunnolla.

Treenin jälkeen hieman venyttelin jo salilla ja sitten päätin mennä tekemään loppuverryttelyn uima-altaaseen. Alkuun oli hullu idea uida kilometri reipasta tahtia, mutta järkiinnyin jo ennen altaaseen päätymistä ja tyydyin vesijuoksemaan 10 minuutin oikean loppuverryttelyn ja sitten saunan kautta kotia kohti. Pari tuntia meni aikaa, mutta kyllä oli hyvä fiilis.

Helleaallon loppua tässä odotellessa. Siihen saakka yritän tehdä harjoitukset harjoitusohjelman mukaan, mutta juoksemaan en lähde, joten käyn sitten joko salilla pyöräilemässä tai uimassa. Kun helteet helpottavat, niin jatkan juoksuohjelmaa tuosta 18 minuutin juoksusta - jos ylipäätään kunto on kohentunut, niin helpostihan sen pitäisi mennä, mutta kuitenkin mm. uiminen ja juokseminen kuitenkin ovat aika eri juttuja, niin haluan juosta kaikki juoksulenkit tuosta ohjelmasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että en juokse elämäni ensimmäistä viiden kilometrin lenkkiä ensi torstaina, vaan se siirtyy eteenpäin - mutta minulla on loppuikä aikaa juosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti