torstai 9. kesäkuuta 2011

Painonpudotusprojekti

Tänään oli juoksuohjelmassa vapaa päivä ja päätin pitää vapaata saliltakin ja viettää päivän opintojen parissa. Siitä syystä tämän päivän voi hyvin käyttää painonpudotusfilosofiani pohtimiseen. Olihan tämän kunnonkohotusprojektin taustalla myös toive saada paino putoamaan.

Olen aikain saatossa kokeillut monia eri menetelmiä laihduttamiseen, mutta pidempiaikaiset tulokset eivät ole olleet kovin mairittelevia. Totesinkin, että asiaan on saatava uusi näkökulma. En voi ruveta kahta kertaa vuodessa laihdutuskuurille, jonka lopputuloksena paino nousee viisi kiloa. Siispä päätin, että lopetan laihduttamisen. En halua ajatella että olen jollain kuurilla ja laihdutan.

Kuitenkin paino-ongelmani johtuvat kahdesta pääasiasta: syön liikaa tavallista ruokaa ja syön liikaa herkkuja. Tähän saakka olen kieltänyt itseltäni herkut ja pyrkinyt laihdutuskuurilla syömään hyvin vähäkalorista ruokaa. Milloin kaloreita on pudotettu välttämällä rasvaa ja milloin välttämällä hiilareita. Kuitenkin lopputuloksena on ollut ruokavalio, jonka noudattaminen kodin ulkopuolella on hyvin haastavaa ja kotonakin vaatii reilusti mielikuvitusta.

Lisäksi ongelmaksi on muodostunut repsahtamisen tunne. Siis se, että käy joskus syömässä ravintolassa hyvässä seurassa tai ottaa kahvin kanssa sen tarjotun pullan, pilasi koko päivän syömiset, vaikka käytännössä se on vain elämää. Se ei voi olla este terveelliselle ruokavaliolle, että toisinaan myös herkuttelee, kunhan se herkuttelu ei ole jokapäiväistä.

Kaverini pudotti muutama vuosi sitten kymmeniä kiloja. Olen häneltä kysellyt, miten hän siinä onnistui. Ainoa, mitä hänestä olen saanut irti, oli, että hän päätti jättää laihduttamisen välistä ja ryhtyi elämään, kuten eläisi normaalipainoisena. Tämä tarkoitti paitsi ruokaremonttia myös reilua lisäystä liikuntaan. Kuulosti aika uskomattomalta. Miten se voi muka käydä noin helposti ja mutkattomasti? Vähän aikaa asiaa pohdittuani päätin kokeilla. Ja sillä tiellä ollaan nyt.

Koska en ikinä ole ollut normaalipainoinen, en tietenkään suoraan osannut määritellä, mitä minun pitäisi syödä ja paljonko liikkua. Tähän löytyi loistava apuri kiloklubista, jossa on kohtuullisen helppo kirjata ruokansa ja lisäksi saa melko yksinkertaisen ja tehokkaan palautteen ruuan laadusta. Loppupeleissä se normaalin ruokavalion koostaminen ei ollutkaan niin kovin vaikeaa. Vanha kunnon lautasmalli toimii oivallisena kaverina. Kun täyttää lautasesta puolet salaatilla, niin ei siihen toiseen puoleen ihan hirmusti mahdu. Lisäksi kun vähän suunnittelee ruokavaliotaan etukäteen, niin tässä vielä säästää. En muista, koska viikon ruokaostokset olisivat maksaneet alle 50 euroa, eli tahtoo sanoa noin 7 euroa päivää kohti ja taatusti saa vatsaansa täyteen monta kertaa päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti